Campionatului Mondial de Jujitsu, 22 noiembrie 2013, Bucuresti
Primul Stagiu de Kalarippayattu (Kalaripayatt, Indian School of Martial Arts) din România
Kerala, India de Sud, Tara lui Dumnezeu (RO)Kerala, Southern India, God’s Own Land (EN)
„Medicina traditionala versus medicina industriala”
Demonstratie W.T.B. în deschiderea magazinului Decathlon – Polus Center, Cluj-Napoca
Octavian Butuza – Mereu al dumneavoastraZilele Clujului 2011 – prezentare
Stagiul National de Pregatire si Perfectionare al antrenorilor si intructorilor
Curs de initiere în tainele Shiatsu – Cluj-Napoca

În ultimele decenii, am auzit frecvent termenul „versus”, propagat de mass-media, folosit în contextul unei lupte acerbe, cu conotatii agresive.        
„Versus” este adverbul latin ce desemneaza, de fapt, în directia, catre. (www.limbalatina.ro/ dictionar)

O directionare creativa, într-un anume sens, poate suporta schimbari pe parcursul actului de creatie, dar matricea trebuie pastrata, pentru a nu degenera într-un act distructiv, cum se întâmpla în disputa din „Sanatate”.
Lasând  la o parte aceasta disputa, vom încerca sa mergem pe sensul originar al lui „versus”, adica împreuna în aceeasi directie, neabordând „teoria conspiratiei” sau a „concurentei neloiale”.
Expunerea mea este realizata prin prisma practicantului de Arte Martiale Orientale, aflat la nivelul de 6 dan Jujitsu, nivel care implica unificarea capacitatilor, a cunostintelor tehnice cu studiul în domeniul medicinii traditionale. Este o cerinta imanenta, stabilita din timpuri ancestrale.

Aflat într-al 33-lea an de practica, pasiunea m-a împins în a cauta izvorul acestor tehnici medicale-spirituale-combatante, la origine, în India de Sud. Am avut marea ocazie si onoare sa fiu acceptat în Ashramul „Dharmikam”, districtul Thiruvananthapuram, Parassuvaikal, statul Kerala,de catre Marele Maestru Gurukal – Swami Balachandran Nair. Aici am studiat stilul Kalarippayattu si masajul Ayurvedic, Kalarichikilsa.

Acest stagiu l-am putut realiza doar cu ajutorul financiar al Fundatiei „Transilvania” si a câtorva prieteni inimosi, carora le aduc multumiri.

 

Ce este Kalarippayattu?

…O Arta Martiala, conectata la sistemul medical Ayurveda si la gândirea unificata Yoga. Este strabunul artelor combatante orientale si un mod traditional de educatie în India de Sud (Kerala si Tamil Nadu).

Primele dovezi, scrise pe frunze procesate de palmier, dateaza din secolul al doilea înainte de Christos si ne vorbesc despre  mitologica mostenire.

Istoricii dateaza perioada „Vârstei  Sangam” între anii 200 Î.Chr. si 600 e.n., perioda de evolutie si dezvoltare martiala în cele doua state   vecine. (Kalarippayattu / The complete guide to Kerala's ancient martial art – Chirakkal T. Sreedharan Nair / westland books pvt. ltd. – 2007).

Proliferarea  Kalarippayattu în restul lumii se pare ca a fost facuta de printul Bodhi Dharma, promotor al Buddhismului, care, calatorind în China secolului al VI-lea, dezvolta, în manastirea Shaolin, ceea ce mai târziu va deveni „kung-fu”.
Din acest  kung-fu se vor desprinde stilurile moderne. În Ashramul „Dharmikam” am avut ocazia sa studiez  tehnicile de provenienta nealterate, cunoscând atât forma lor razboinica, cât si energetica si spiritualitatea miscarilor.

Ce este Kalarichikilsa?

...Un sistem medical unic si ingenios, acordat pacientului în functie de particularitatile propriilor sale afectiuni, izvorât din traditionala Ayurveda si Siddhaveda. Primele cunostinte ne parvin din cultura vedica de acum aproximativ 4000 ani.
În corpul uman se manifesta energia Prana, sub forma celor trei Dosha, energii localizate la trei nivele: vata, pitta si kapha, aflate în conexiune cu cele cinci elemente primordiale: apa, aer, foc, pamânt si ether. Acest principiu îsi gaseste exprimarea stiintifica în conceptul de „homeostazie”, de mentinere a echilibrului interior. Tratamentul este axat  pe accesarea punctelor vitale „marma”, pentru fluidizarea curgerii energiei, eliberarea cailor de acces, armonizarea legaturilor între organe, etc. (Ayurveda and Marma therapy – Energy points in Yogic Healing, by Dr. David Frawley, Dr. Subbash Ranade and Dr. Avinash Lele – Delhi, 2005 – Chaukamba Sanskrit Pratishthan)
Pentru a poseda aceste cunostinte medicale, practicarea Kalarippayattu este un imperativ, initierea în Kalarichikilsa facându-se doar la atingerea unui nivel validat de catre Guru. Punctele „marma” sunt folosite în lupta reala, pentru contracararea si anihilarea  oponentului, dar si în vindecarea afectiunilor, asa încât trebuie sa cunosti, în primul rând, puterea lor de distrugere.
Practicantul de Kalarippayattu ajunge, dupa o perioada, la un nivel profund de întelegere, trecând prin tehnica de meditatie si rugaciune Nama Japa din sistemul Bhakti Yoga (yoga devotiunii).
Expresia luptatorului  ideal este rezumata în formularea: „când tot corpul devine un singur ochi“, similar principiului „unitate în spirit-corp” din yoga.
Imaginea occidentalului despre un swami sau guru este aceea a unui batrân sarac, aflat într-o grota sau la umbra unui palmier, stând în „lotus” si aducând vindecarea doar printr-un simplu gest (mudra), sau printr-o expresie verbala (mantra). Imaginea trebuie desprafuita si revalorizata la timpurile în care traim, unde un guru are acces la cunoasterea stiintifica, laboratoare si cabinete  dotate tehnologic, în care tehnicile traditionale sunt potentate superior. Aceasta din urma este imaginea actuala în Ashramul „Dharmikam”, unde Guru Hanuman Das creeaza discipoli sub obladuirea divina.

Nu am intrat în amanunte tehnice ,pentru a nu lasa loc confuziei, marginindu-ma la a prezenta doar niste parametrii în care se desfasoara o cunoastere  profunda a fiintei umane.

Beneficiile sunt cele reale si pe termen lung:
– Sanatate si vitalitate.
– Adevarata cunoastere a Sinelui.
– Performanta fizica si intelectuala.
– Oportunitatea de a face bine oamenilor.
– O noua abordare profesionala.
– si altele…

India se afla, de multi ani, într-o expansiune tactica evidenta, având semnate protocoale de colaborare pe termen lung cu România. În urmatorii ani vom asista la o invazie conceptuala care, pe lânga valorile reale culturale, medicale, spirituale, va aduce în Europa (daca nu a si adus deja!?) emblema  unor falsi întelepti, axati pe meschinaria show-bizz-ului.
Încercam, prin proiectul „Dacia – Bharatiya – Line”, sa deschidem un drum spre o valoare incontestabila si, în acelasi  timp, sa creem un scut împotriva imposturii.  

03 iulie / Cluj-Napoca
IOAN  BĂLĂCEANU