Campionatului Mondial de Jujitsu, 22 noiembrie 2013, Bucuresti
Primul Stagiu de Kalarippayattu (Kalaripayatt, Indian School of Martial Arts) din România
Kerala, India de Sud, Tara lui Dumnezeu (RO)Kerala, Southern India, God’s Own Land (EN)
„Medicina traditionala versus medicina industriala”
Demonstratie W.T.B. în deschiderea magazinului Decathlon – Polus Center, Cluj-Napoca
Octavian Butuza – Mereu al dumneavoastraZilele Clujului 2011 – prezentare
Stagiul National de Pregatire si Perfectionare al antrenorilor si intructorilor
Curs de initiere în tainele Shiatsu – Cluj-Napoca

Primul stagiu de Kalarippayattu (Kalaripayatt, Indian School of Martial Arts) din România, realizat în cadrul C.S. „White Tiger Budokan”, s-a desfasurat în Munţii Apuseni (Dealu' Negru), într-o zona puternic energizata de cele cinci elemente primordiale şi armonizata de principiul echilibrului.
Un foisor rustic a devenit „Templul lui Ganesh (Ganesa)”, elefantul sacru, înconjurat de zeitatile Panteonului hindus. Cunoscut si sub denumirea de Ganapati (Gan/Ga = lumea fizica, n = lumea spirituala/, pati = maestru, cel care controleaza), el are drept consoarte pe Siddhi (puterile miraculoase) si pe Buddhi (discretia). El controleaza cele cinci simturi, organele umane, galaxia zeilor si grupul demonilor. Considerat „parintele medicinei”, el reprezinta Pamântul, Cerul si Spaţiul, determinând mintea constienta, subconstientul si inconstientul. („Hindu Gods – Goddesses: Spiritual and Scientific Approach” / Pandit Harendr Upadhyay / Pilgrims Publishing, 2004)


Portretul lui Swami Balachandran Nair ne veghea zâmbitor si parintesc printre rotocoalele de fum ale beţigaşelor frumos mirositoare…

Trezirea la ora 5 dimineaţa.
„Zorii racorosi,
pe un cer albastru,
adieri de vânt sunt”  ( sensei)

O ora de alergare, urmata de elasticitate, mobilitate si tehnica de baston (middle stick şi long stick) se finalizeaza cu tehnici de respiratie si asane Yoga, care deschid un apetit gourmand la micul dejun.

 

Salutul Cerului, Pamantului si al Maestrului…

Între orele 10 şi 13 au loc lucrarile teoretice: vizionare de film tematic, introducere în meditatie si concentrare, apoi, antrenamentul individual neasistat.

SOSTAN – postura vigilenta

Antrenamentul de seara, desfasurat în acorduri  instrumentale indiene, este axat pe formele ancestrale de lupta Kalaripayatt (vadivu, chuvadu, combinatii) si ne îndreapta, dupa cina, spre un somn regenerator şi fara vise…

Terenul cosit din fata cabanei a tinut drept un veritabil loc de antrenament si activitati relaxante (trasul cu arcul, darts, tenis, sah etc.). Udatul gradinii de zarzavaturi, a rondourilor si glastrelor cu flori, aranjarea estetica a pietrelor în jurul braduletilor a facut obiectul legaturii cu pamântul si natura vegetala.

Ca în orice perioada de focusare creativa, timpul s-a comprimat, cele zece zile de tabara reducându-se la un moment din trecut…


...asteptam cu nerabdare urmǎtorul stagiu…